Inside Love Affair

Lezing - Workshop - Verteltheater

Lezer!
'Inside Love Affair' was ooit een aparte website. Die site is nu opgenomen onder de vlag van 'Sous Le Vent', ons retraite centrum in Frankrijk. Ziehier, zie het 'menu' hierboven.

Draaikolk, overgave, eerlijke spiritualiteit, de stelling van Erik
Je kent het beeld denk ik van de gevaarlijke krachtige draaikolk in diep water en wat te doen als je per ongeluk van de brug gevallen bent (of gegooid) en erin terecht dreigt te komen. Survival experts houden ons voor: niet verzetten, kopje onder durven gaan. Meegaan met de beweging, onderaan kom je er makkelijk uit.

Ik viel al van heel wat bruggen en zou mezelf - wat tegen wil en dank - wél een survival expert noemen, al is het toevallig niet in dit concrete gebied. Maar het gaat om het beeld.

Zonder de les van de expert zou ik er weinig voor voelen om kopje onder te gaan en dus flink verzet gaan bieden. Ik vertrouw graag op m’n eigen krachten, de krachten die ik ken. Vooral als het spannend wordt. De suggestie van de expert is me te ongewis.

De stelling van Erik: Eerlijke spirituele ontwikkeling heeft in de kern iets onmisbaar radicaals. Als je in jouw spirituele ontwikkeling niet op belangrijke momenten het gevoel herkent dat minstens een deel van jou weinig of geen zin heeft om zich over te geven aan ‘de stroom’ (NB; je eigen stroom, van binnen uit dus, niet primair de stroom van een groep of leraar) en kopje onder te gaan, zonder dat je weet waar dat uitkomt of wat het je brengt, dan is die ontwikkeling waarschijnlijk eerder een voortzetting van je historisch bepaalde overlevingsmechanismen dan die radicaal andere richting zoals bedoeld in de traditionele kern van de grote spirituele tradities (soefisme, boeddhisme, hindoeïsme).

Het bovenstaande moet gezegd worden, omdat er steeds meer vormen opduiken van spiritualiteit die ons een vorm van controle over lichaam en geest voorhouden als een na te streven doel, en waar we als het even kan enpassant ook nog ‘rijk’ van gaan worden. Maar dan ‘rijk’ in de definitie van de wereld. Eerlijke spiritualiteit gaat over ‘in de wereld zijn, maar niet ervan’. En heeft ook een radicaal andere opvatting over wat ‘rijk’ eigenlijk is.

En: om deze reden is eerlijke spiritualiteit niet alleen maar leuk. Dat erkennen is onderdeel van ‘eerlijk’. Overigens is dit 'kopje onder' gevoel vooraf meestal spannender dan achteraf. Het gaat om een moment van overgave, zonder dat je verstand (kopje) volledig de dienst uitmaakt. Een goed voorbeeld is een huilbui. Ons gewenste zelfbeeld (en ons verstand) voelen er vooraf vaak weinig voor, maar het luchtte achteraf toch op.  

Door de eeuwen heen hebben veel leraren en dichters dit kopje onder gaan,  dit 'vertrouwen op de stroom' benoemd. Goethe zag het natuurlijk toen hij schreef:

'Und wenn du das nicht hast,
dieses Stirb und Werde!
Bist du nur ein trüber Gast,
Auf der dunklen Erde'

In spirituele ontwikkeling zit niet alleen worden maar ook sterven, opgeven. Dat aspect is steeds terug te vinden in het werk dat ik introduceer in ‘Inside Love Affair’; inquiry, meditatie, voelend gewaar zijn. In ‘inquiry’ is het extra voelbaar, omdat het in contact met anderen gebeurt. Je leest meer onder het kopje ‘Paradox’ (zie menubalk).

‘Het werk’ vraagt dus enige inspanning en - vooral in het begin - discipline. NB: Het loont ook al gauw. Vanwege de ontspanning die vastzit aan niet verzetten, maar zeker ook vanwege de helende kracht van waarheid.

Toch; die moeite brengen we makkelijker op als er ook inspiratie voorhanden is. En die is er. Inside Love Affair gaat over het doorgeven van een liefde die veel voor mij betekent met hulp van de kracht van dichters die het onzegbare stiekem toch weten te zeggen en daarmee een zwengel geven aan een besef in ons dat er meestal al is; we zijn meer engel dan het lijkt.

En we hebben niet alleen dat besef meestal ergens diep weg. We hebben ook een kwaliteit; het kunnen herkennen van waarheid. Onze eigen bevrijdende waarheid.

Onder het kopje MEER vind je ook informatie over retraite weken (Frankrijk, Bourgogne, Morvan). Natuurlijk ook te vinden op de site van souslevent.nl

Foto header ILA 2

Inside Love Affair is verbonden met retraitecentrum Sous Le Vent